Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της τοποθέτησής τους, ξεκινά η θητεία των νέων διοικητών των νοσοκομείων και της Κρήτης. Εκεί που ξεχωρίζει η… “αριστεία”, ειδικά στο ΠΑΓΝΗ, καθώς διοικητής τοποθετήθηκε (και δεν άλλαξε κάτι, παρά τις αποκαλύψεις του Candiadoc και άλλων μέσων) ο καθηγητής Γιώργος Χαλκιαδάκης, με πολλά προβλήματα με τους συναδέλφους του αλλά και δικαστικές περιπέτειες…
Να θυμίσουμε (και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά) ότι ο κ. Χαλκιδάκης – που θεωρείται επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη και της οικογένειας Βαρδινογιάννη- έχει ανάμεσα στα άλλα τις παρακάτω υποθέσεις που αποτελούν ένα “βάρος” στη λειτουργία του ως διοικητή:
Η πρωτόδικη καταδίκη για τις αναβολές των χειρουργείων
Η πρώτη υπόθεση αφορά στην πρωτόδικη καταδίκη του κ. Χαλκιαδάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια. Πρόκειται για δικαστική απόφαση, τον Απρίλιο του 2013, σύμφωνα με την οποία ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλακής, χωρίς ελαφρυντικά, μετά μάλιστα από τις καταθέσεις γνωστών συναδέλφων του γιατρών, σε βάρος του. Τότε ο κ. Χαλκιαδάκης καταγγέλθηκε ότι παρανόμως διατηρούσε δυο διευθυντικές θέσεις στο νοσοκομείο.
Μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.
Στο Εφετείο ο κ. Χαλκιαδάκης αθωώθηκε καθώς κάποιοι συνάδερφοί του εκεί κατέθεσαν πλέον διαφορετικά πράγματα…
Η δεύτερη καταδίκη, η αγωγή 1,5 εκατ. €, η ΕΔΕ και οι μηνύσεις σε γιατρούς “κατηγόρους” του και τη ΔΥΠΕάρχη επειδή διέταξε ΕΔΕ!
Μετά την υπόθεση της πρωτόδικης καταδίκης του νέου διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργου Χαλκιαδάκη, με την κατηγορία της έκθεσης σε κίνδυνο 3 ασθενών, λόγω της αναίτιας αναβολής και καθυστέρησης των χειρουργείων τους, σήμερα παρουσιάζουμε τη δεύτερη καταδίκη του πανεπιστημιακού γιατρού και διορισμένου διοικητή.
Η δεύτερη υπόθεση είναι πολύ πρόσφατη, καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 μηνών τον Απρίλιο του 2019, ενώ εκκρεμεί και το αστικό δικαστήριο με το οποίο ο ασθενής, με σοβαρά πλέον κινητικά προβλήματα εξαιτίας του χειρουργείου που έκανε ο κ. Χαλκιαδάκης, διεκδικεί αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το ΠΑΓΝΗ, όπου τον χειρούργησε ο καθηγητής. Κατά την εγχείριση για αφαίρεση κύστης, πριν από 4 χρόνια, από λάθος έκοψε αρτηρία, με συνέπεια να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του ασθενή και στη συνέχεια και έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειας, όταν ο πατέρας του 30χρονου ασθενή, ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Χαλκιαδάκη, εκείνος, αντί να αναγνωρίσει το λάθος και να ζητήσει συγγνώμη, απάντησε απαξιωτικά.
Η πρωτόδικη απόφαση δεν άλλαξε και παραμένει για τον κ. Χαλκιαδάκη.
Για την υπόθεση η τότε ΔΥΠΕάρχης Κρήτης, Ελένη Μαυρομμάτη, είχε διατάξει ΕΔΕ, η οποία και δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα και ο ίδιος, ως διοικητής, θα κληθεί να χειριστεί την υπόθεση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης!
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αντιφατικό και περίεργο στην υπόθεση, καθώς, αν ο ασθενής και η οικογένειά του δικαιωθούν και στο αστικό δικαστήριο, ο διοικητής Γ. Χαλκιαδάκης θα κληθεί να πληρώσει ως νοσοκομείο το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για το δικό του λάθος!
Η υπόθεση όμως έχει και άλλες πλευρές. Ο κ. Χαλκιαδάκης έχει μηνύσει γιατρούς του ΠΑΓΝΗ που κατέθεσαν εναντίον του. Και τώρα, με καταδίκη μεν, θα επιστρέψει στο νοσοκομείο ως προϊστάμενος των υφισταμένων του που κατηγορεί ότι τον συκοφαντούσαν! Παράδοξο και πολύ αντιδεοντολογικό…
Μάλιστα ο νέος διοικητής έχει μηνύσει, εκτός από γιατρούς του νοσοκομείου, την τότε διοικήτρια της ΔΥΠΕ, Ε. Μαυρομμάτη, επειδή είχε διατάξει την ΕΔΕ, καθώς και άλλο υγειονομικό στέλεχος, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει την ΕΔΕ!
Ούτως ή άλλως από τις δυο υποθέσεις που παρουσιάσαμε, αποδεικνύεται ότι τουλάχιστον για λόγους ηθικής τάξης (πέραν από τα νομικά προβλήματα που ενδεχομένως προκαλούνται) είναι τουλάχιστον προβληματική η τοποθέτηση του κ. Χαλκιαδάκη στη θέση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, με δεδομένες και τις ανοικτές κόντρες με πολλούς συναδέρφους του, που τις έχει ο ίδιος οδηγήσει στα δικαστήρια.
Η παραβίαση του νόμου και δικαστικής απόφασης σε διευθυντικές επιλογές
Μια ακόμα υπόθεση για τον νέο διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργο Χαλκιαδάκη, είχε φέρει στο φως το Candiadoc και αφορούσε σε χειρισμούς του κατά την περίοδο που ήταν προσωρινός διοικητής του του ενιαίου φορέα ΠΑΓΝΗ- Βενιζέλειου, ένα μικρό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν υπήρχε κενό στα νοσοκομεία, μέχρι την τοποθέτηση της νέας διοίκησης.
Εκείνο το διάστημα ο κ. Χαλκιαδάκης κατηγορείται – με βάση μηνυτήρια αναφορά που κατεθεσε σε βάρος του στην εισαγγελία Ηρακλείου ο νυν διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου, Μανούσος Χριστοδουλάκης- ότι τοποθέτησε διευθυντή της δικής του επιλογής και αρεσκείας στην Χειρουργική Κλινική του Βενιζέλειου, κατά παράβαση του νόμου, δικαστικής απόφασης, εισαγγελικής εντολής, αποφάσεων του υπουργείου, της ΔΥΠΕ Κρήτης και των αρμοδίων οργάνων αξιολόγησης.
Η επιλογή του διευθυντή είχε γίνει από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης με βάση τη νομοθεσία αλλά και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, πριν αναλάβει εκείνο το μικρό διάστημα ο κ. Χαλκιαδάκης ως προσωρινός διοικητής. Με την ανάληψη των καθηκόντων του αρχικά πάγωσε κάθε διαδικασία, στη συνέχεια εμπόδισε την οροιστικοποίηση της επιλογής και την εγκατάσταση του νέου διευθυντή, που ήταν, σύμφωνα με τις αποφάσεις, ο κ. Χριστοδουλάκης.
Παρά ακόμα και τα εξώδικα που στάλθηκαν στον κ. Χαλκιαδάκη, τις έγγραφες παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, την παρέμβαση της νέας, τότε, διοικήτριας της ΔΥΠΕ Κρήτης, Ελένης Μαυρομμάτη, ο κ. Χαλκιαδάκης κατηγορείται από τον Χριστοδουλάκη ότι τοποθέτησε διευθυντή γιατρό που ο ίδιος προσωπικά επέλεξε, παρά το νόμο, την απόφαση της επιτροπής αξιολόγης αλλά και τις έγγραφες παρεμβάσεις προς εκείνον ότι παραβιάζει το νόμο.
Ακόμα και εισαγγελική εντολή παραβίασε, στο ίδιο πλαίσιο. Όταν ο ίδιος επέλεξε τον διεθυντή της αρεσκείας του, κράτησε κλεισμένο στο συρτάρι του το αποτέλεσμα της επιτροπής αξιολόγησης, που ήταν αντίθετο με τη δική του επιλογή, και αρνήθηκε να το παραδώσει ακόμα και στους έχοντες έννομο συμφέρον. Μάλιστα, μετά από σχετικές καταγγελίες, η τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, Μαρία Πολιτάκη, έδωσε εντολή να παραδοθεί το πόρισμα, εντολή που αγνόησε και αρνήθηκε να το παραδώσει!
Στη συνέχεια, μετά τον διορισμό της κανονικής διοίκησης και την αποχώρηση του κ. Χαλκιαδάκη, η νομοθεσία εφαρμόστηκε και ο κ. Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε διευθυντής στην κλινική.
Πάντως το ποινικό μέρος της υπόθεσης είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Δείτε επίσης: Ο νέος διοικητής του ΠΑΓΝΗ, η πρωτόδικη καταδίκη, η αθώωση στο Εφετείο και το κατηγορητήριο καταπέλτης
Τι έγινε; Τους τελείωσαν οι απόστρατοι και οι ογδοντάρηδες και έπρεπε ντε και καλά να βάλουν τον Χαλκιαδάκη που έχει τόσα ανοιχτά θέματα;